Resipi Mak

Ayam Pandan
 
Bahan-Bahan
  • 400g daging ayam,
    dipotong nipis
  • Daun pandan besar
Bahan-Bahan Untuk Digiling
  • 5 biji bawang merah
  • 1 halia, saiz ibu jari
  • 2 biji bawang putih
  • 1 sudu besar akar ketumbar
Bahan-Bahan Perasa
  • 1/2 cawan Santan Kelapa M&S
  • 2 sudu besar sos Worcestershire
  • 1 sudu besar sos ikan
  • 2 sudu besar gula
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • Minyak masak
Cara Penyediaan
1
Perap ayam dengan bahan digiling dan perasa selama 1 jam.
2
Ikat satu simpul besar dengan daun pandan dan masukkan 2 keping ayam ke dalam bulatan. Ketatkan simpul. Ulangi sehingga ayam habis.
3
Goreng ayam di dalam minyak panas seingga keemasan dan dimasak.