1
|
Panggang daging di dalam kuali leper sehingga masak.
|
2
|
Untuk air asam: Tumbuk cili merah, cili padi dan belacan sehingga lumat.
|
3
|
Sudukan ke dalam mangkuk. Campurkan santan dan bawang merah.
|
4
|
Kemudian masukkan garam dan gula. Gaul sebati.
|
5
|
Hiris daging, perah jus limau ke dalam campuran santan. Hidangkan.
|
1
|
Tumbuk Bahan A separuh lumat.
|
2
|
Masukkan kelapa parut dan tumbuk sehingga lumat.
|
3
|
Jerang bahan tumbuk, santan, gula dan garam di atas api sederhana.
|
4
|
Kacau sehingga mendidih. Padamkan api.
|
5
|
Masukkan taugeh, bunga kantan dan daun selasih,
|
6
|
Gaul rata dan hidangkan.
|
1
|
Tumbuk bawang merah, bawang putih, halia, belacan, cili merah dan cili padi merah sehingga lumat.
|
2
|
Di dalam mangkuk, gaul udang dengan jus limau, cuka, gula dan garam.
|
3
|
Campurkan dengan bahan tumbuk.
|
4
|
Masukkan bawang, cili padi, serai, daun kunyit dan daun ketumbar, kemudian kacau rata.
|
5
|
Tutup dan perap 1 jam di dalam peti sejuk. Hidangkan.
|
1
|
Tumbuk halus lengkuas, campurkan air dan perah untuk jusnya.
|
2
|
Tumbuk bawang merah, bawang putih, halia, serai, lengkuas dan kunyit.
|
3
|
Perap ayam, jus lengkuas, bahan tumbuk, air asam jawa, lada sulah dan garam selama 1 jam.
|
4
|
Masak santan sehingga pecah minyak.
|
5
|
Masukkan lengkuas muda, serai dan ayam dengan bahan perapan.
|
6
|
Tambah bawang merah dan bawang goreng. Masak sehingga kering.
|
7
|
Perisakan dengan garam, gula dan serbuk lada sulah. Hidangkan.
|
Mak vs Sofia