1
|
Potong bawang, cili merah, cili padi, kunyit dan serai.
|
2
|
Tumbuk semua bahan sehingga lumat.
|
3
|
Masukkan santan dan air ke dalam periuk.
|
4
|
Masukkan bahan tumbuk, daun kunyit dan ayam. Masak sehingga mendidih.
|
5
|
Tambah asam gelugur, garam dan gula.
|
5
|
Masak sehingga mendidih. Hidangkan dengan nasi putih, poppadum, telur masin dan ikan masin.
|
1
|
Panaskan minyak, tumis bahan hiris sehingga keemasan.
|
2
|
Masukkan pes cili, kicap dan sos tomato.
|
3
|
Apabila mendidih, masukkan semua bahan lain.
|
4
|
Kacau rata kemudian hidangkan.
|
1
|
Tumbuk serai, buah keras, cili merah, halia dan lengkuas.
|
2
|
Letak campuran serai ke dalam mangkuk.
|
3
|
Tambah santan, serbuk jintan manis dan serbuk ketumbar.
|
4
|
Campurkan tepung beras dan garam.
|
5
|
Perap ikan dengan campuran rempah selama 1 jam.
|
6
|
Asingkan bahan perap dengan ikan.
|
7
|
Celup ikan di dalam telur.
|
8
|
Goreng di dalam minyak panas sehingga keperangan. Hidangkan.
|
1
|
Untuk inti: Gaul semua bahan dengan bahan perasa.
|
2
|
Sudukan inti ke atas kulit wantan, basahkan sekelilingnya dengan air.
|
3
|
Tangkupkan ke tengah seperti bungkusan. Ikat dengan kucai.
|
4
|
Goreng di dalam minyak sehingga keemasan.
|
5
|
Angkat dan toskan.
|
Mak vs Sofia