Resipi Mak

Kuih Talam Lapis
 
Bahan-Bahan
  • 2 cawan tepung beras
  • ½ cawan tepung serbaguna
  • ½ cawan tepung jagung
  • 1 cawan gula kastor
  • 4 cawan M&S Santan
  • ¼ sudu teh garam
  • 1 sudu teh perisa ros
  • 1 sudu teh pewarna merah
Cara Penyediaan
1
Campurkan tepung beras, tepung serbaguna, tepung jagung, gula kastor, garam, dan santan M&S. Gaul sebati.
2
Tapiskan campuran ke dalam dua mangkuk berasingan.
3
Masukkan perisa ros dan pewarna merah ke dalam salah satu mangkuk.
4
Masukkan separuh cawan adunan merah ke dalam talam dan kukus semalam 5 minit.
5
Masukkan separuh cawan adunan putih ke dalam talam dan kukus selama 5 minit.
6
Ulang langkah yang sama dan teruskan sehingga adunan habis.
7
Sejukkan sepenuhnya sebelum memotong untuk dihidang.
Hidangan : 8 - 10 Orang