Resipi Mak

Rendang Kelantan (Kerutub)
 
Bahan-Bahan
  • 1kg isi ikan tenggiri, didadu 1cm
  • 3 sudu besar kerisik
  • 500 ml Santan M&S
  • 3-4 sudu besar gula merah
  • Garam, serbuk kunyit secukup rasa
Bahan A
  • 12 ulas bawang merah
  • 6 ulas bawang putih
  • 3cm lengkuas
  • 1½ cm kunyit
  • 3 batang serai
Bahan Rempah
  • 1½ sudu besar ketumbar
  • 1½ sudu kecil jintan manis
  • 1½ sudu kecil jintan putih
  • 8 cm kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 3 sudu kecil lada hitam
  • 9-12 tangkai cili kering, dipotong dan dibuang biji
Cara Penyediaan
1
Gaul ikan, serbuk kunyit dan garam.
2
Panaskan minyak.
3
Goreng isi ikan sehingga masak. Angkat dan tuskan minyaknya.
4
Sangai bahan rempah hingga wangi.
5
Tumbuk bahan rempah sehingga halus.
6
Tumbuk Bahan A sehingga halus.
7
Panaskan minyak.
8
Tumis bahan A. Kacau rata.
9
Masukkan bahan rempah. Kacau sebati.
10
Masukkan Santan M&S.
11
Masukkan kerisik. Kacau sehingga pekat dan naik minyak.
12
Masukkan isi ikan.
13
Masukkan gula merah.
14
Masukkan garam.
15
Kacau rata.
Saiz Hidangan : 12 orang