Resipi Mak

Sambal Tempe
 
Bahan-Bahan
  • ½ cawan Santan Kelapa M&S
  • 200g tempe, dihiris nipis
  • 100g ikan bilis, dibersihkan
  • 100g kacang tanah
  • 2 sudu besar gula
  • 3 sudu besar jus limau nipis
  • Minyak masak
Bahan-Bahan Untuk Digiling
  • 2 sudu besar pes cili
  • 10 bawang merah
  • 1 sudu besar pes udang
Cara Penyediaan
1
Goreng tempe di dalam minyak sehingga rangup. Ketepikan. Buat yang sama untuk ikan bilis dan kacang tanah.
2
Tinggal minyak masak di kuali, goreng bahan-bahan digiling sehingga naik bau. Masukkan Santan Kelapa M&S serta gula dan masak sehingga panas.
3
Tutup api, masukkan jus limau nipis dan tempe goreng, ikan bilis dan kacang tanah.