Resipi Mak

Rendang Dendeng
 
Bahan-Bahan
  • 1kg daging, direbus dan dipotong nipis
  • ¼ cawan kicap manis
  • 400ml Santan M&S
  • 6 sudu besar kicap hitam
  • 3 sudu besar pati asam jawa, dicampur ½ cawan air
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Minyak untuk menggoreng
Bahan Tumis
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 8 kuntum bunga cengkih
  • 5 biji buah pelaga
  • 2 batang kulit kayu manis
Bahan A
  • 3 labu bawang besar
  • 6 ulas bawang putih
  • 3 cm halia
  • 3 cm lengkuas
  • 3 batang serai
  • 25-30 tangkai cili kering, dipotong dan direbus lembut
Cara Penyediaan
1
Gaul daging dengan kicap manis.
2
Tumbuk Bahan A sehingga halus.
3
Panaskan minyak.
4
Masukkan bahan tumis.
5
Masukkan Bahan A. Kacau sehingga naik minyak.
6
Masukkan Santan M&S.
7
Masukkan kicap hitam.
8
Masukkan air asam jawa.
9
Masukkan daging. Masak sehingga mendidih dan pekat.
10
Masukkan garam dan gula. Kacau rata.
Saiz Hidangan : 12 orang