Resipi Mak

Lontong
 
3 Cawan Nasi Impit (Dadu)
i. SAYUR LODEH
Bahan-Bahan
  • 200ml Santan M&S
  • 400ml air
  • 1 keping asam gelugur
  • 1 keping tauhu, digoreng dan dadu
  • 1 batang lobak merah, dipotong jejari
  • 1 cawan hirisan kubis
  • 5 batang kacang panjang, dipotong 1 inci
  • 1 biji terung, dipotong jejari
  • 1 keping fucuk, direndam
  • 1 keping tempe, dipotong jejari
  • ½ cawan suun (rendam lembut)
  • Garam secukup rasa
Bahan Tumbuk
  • 3 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 sudu besar udang kering, direndam
  • ½ inci kunyit
ii. SAMBAL UDANG
Bahan Tumbuk
  • 6 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1cm belacan
Bahan-Bahan Lain
  • 3 sudu besar minyak
  • 2 sudu besar pes cili
  • 2 sudu besar sos tomato
  • Sedikit air
  • 400g udang sedang, dibersihkan
  • 1 labu bawang besar, dihiris bulat Garam dan gula secukup rasa
i. SAYUR LODEH
Cara Penyediaan
1
Tumbuk halus bawang merah, bawang putih, udang kering dan kunyit.
2
Masukkan santan, air, bahan tumbuk dan lobak merah ke dalam periuk.
3
Masak atas api sederhana sehingga mendidih.
4
Masukkan semua bahan lain.
5
Kacau sekali-sekala sehingga sayur-sayuran empuk. Angkat dan hidangkan.
ii. SAMBAL UDANG
Cara Penyediaan
1
Tumbuk bawang merah, bawang putih dan belacan.
2
Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk dan pes cili sehingga naik bau.
3
Masukkan air dan sos tomato, kacau sehingga mendidih.
4
Masukkan udang, bawang besar, garam dan gula secukup rasa.
5
Apabila udang masak, angkat dan hidangkan.