Resipi Mak

Kuih Talam Pisang
 
Bahan-Bahan
A. Lapisan Bawah
  • 3½ cawan M&S Santan
  • 1¼ cawan tepung beras
  • ½ cawan tepung serbaguna
  • ½ cawan gula kastor
  • 1 cawan pisang (dilenyek)
  • ¼ sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil pewarna kuning telur
B. Lapisan Atas
  • 3 cawan M&S Santan
  • 3⁄4 cawan tepung serbaguna
  • ¼ cawan tepung jagung
  • ¼ cawan gula kastor
  • ¼ sudu kecil garam
Cara Penyediaan
1
Campurkan santan M&S, tepung beras, tepung serbaguna, gula kastor, garam, dan pewarna kuning telur. Gaul sebati.
2
Tapis ke dalam periuk. Masak di atas api sederhana sehingga ia mula berbuih.
3
Masukkan pisang dan masak sehingga adunan sedikit pekat.
4
Masukkan adunan ke dalam talam dan kukus selama 15 minit sehingga masak.
5
Untuk bahagian atas, campurkan semua bahan dan gaul sebati.
6
Tapis adunan ke atas lapisan pisang yang telah masak, dan masak lagi selama 20 minit sehingga masak.
7
Biarkan sejuk sepenuhnya sebelum memotong untuk dihidang.
Hidangan : 8 - 10 Orang