Resipi Sofia

Biskut Bangkit Keju Santan M&S
 
Bahan-Bahan
  • 125g mentega
  • 90g gula aising, diayak
  • 1 biji kuning telur
  • 2 sudu besar Santan M&S
  • 40g parutan keju Cheddar
  • 150g coklat masakan hijau
  • 1 sudu kecil lemak sayuran
  • Manik gula
Bahan Ayak
  • 100g tepung ubi kayu
  • 90g tepung serbaguna
  • 90g tepung jagung
  • ½ sudu kecil serbuk penaik
Bahan Hiasan
  • 150g coklat masakan hijau
  • 1 sudu kecil lemak sayuran
  • Manik warna-warni
Cara Penyediaan
1
Pukul mentega dan gula sehingga sebati.
2
Masukkan kuning telur dan Santan M&S, pukul rata.
3
Campurkan bahan ayak dan keju. Uli menjadi doh.
4
Canai setebal 4mm dan terap dengan acuan daun.
5
Bakar pada 160˚C selama 15 minit atau sehingga masak.
6
Apabila biskut sejuk, cairkan coklat hijau dan lemak sayuran di atas double-boiler.
7
Celup separuh bahagian dengan coklat cair. Taburkan manik gula.